De grondlegger van scouting, Lord Baden Powell

 

bp   

Robert Stephenson Smyth Baden-Powell (Londen, 22 februari 1857 – Nyeri, 8 januari 1941) was een luitenant-generaal in het Britse leger, schrijver en de grondlegger van Scouting.

Hij diende van 1876 tot 1910 in het Britse leger in India en Afrika. In 1899, tijdens de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika, verdedigde hij succesvol de stad Mafikeng.

Gebaseerd op zijn verkenners-ervaringen ontwierp Baden-Powell een nieuw jeugdspel dat in 1908 uitkwam als boek "Scouting for Boys". Terwijl hij dit schreef, testte hij zijn ideeën en methodes tijdens een kamp op Brownsea Island dat op 1 augustus 1907 begon, en vandaag de dag wordt gezien als het begin van Scouting.

Nadat hij getrouwd was met Olave St. Clair Soames, gaven hij, zijn vrouw en zijn zus Agnes leiding aan de scouts en de gidsen. Baden-Powell bracht zijn laatste jaren door in Nyeri, Kenia, waar hij in 1941 stierf.

 

 

Baden-Powell had vooruitstrevende ideeën voor zijn tijd:

  • De onderwijsmethode die hij in Scouting bouwde is verwant aan onderwijsmethoden waar zelf- en groepsleren centraal staan zoals Jenaplan, Montessorionderwijs en Iederwijs.
  • Baden-Powell was een voorstander van vrouwenemancipatie die na de Eerste Wereldoorlog opkwam - bij Scouting werden meiden gelijk behandeld als jongens, met een even stevig programma.
   bpvrouw