naamgever van onze groep,
 
Wie was Martin Luther King?
 
 
martinlutherking       
Martin Luther King werd geboren in Atlanta, in het zuiden van de Verenigde Staten. Hij ondervond al zeer snel dat er in het zuiden nog vele vooroordelen waren tegenover de Afro-Amerikanen, en wilde daar wat aan veranderen. Zijn wens was om de donkere mensen en de blanke mensen gelijkwaardig te maken.

Hij kreeg landelijke bekendheid vanwege zijn leidende rol bij de busboycot in 1955-56. De aanleiding hiertoe was het feit dat de zwarte Rosa Parks weigerde haar plaats in de bus af te staan aan een blanke passagier. Hierop werd ze uit de bus gezet en gearresteerd.  
 
Hij had een uitzonderlijk charisma en persoonlijke moed. Bij tal van gelegenheden trad hij als spreker op, waarbij hij de discriminatie van de zwarte bevolking aan de kaak stelde. Zijn filosofie van niet-gewelddadig verzet leidde tot zijn arrestatie bij talrijke gelegenheden. Hij werd gehaat door aanhangers van de rassenscheiding in de zuidelijke staten. Er werd een aanslag op zijn woonhuis gepleegd en hij en andere zwarte leiders werden op beschuldiging van samenzwering veroordeeld.
 
Toch hadden zijn campagnes succes: op 28 augustus 1963 hield hij een toespraak in Washington, waar meer dan 250.000 mensen op af kwamen. In zijn toespraak beschreef hij dat blanken en zwarten kunnen samenleven en sprak hij de legendarische woorden "I have a dream" (zie kader). In 1964 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Op 6 augustus 1965 ondertekende president Johnson de "Voting Rights Bill" en willigde zo de meeste van Kings eisen in.    rosaparks
 

 

mlk speech   

Op 4 april 1968 werd Martin Luther King doodgeschoten op het balkon van zijn hotel. President Johnson verklaarde 7 april 1968 tot een dag van nationale rouw. Zijn begrafenis werd bijgewoond door ruim 150.000 mensen. Voor velen is Martin Luther King een symbool voor de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten gebleven.

Toen begin jaren 70 een aantal scoutinggroepen in Hoorn gingen fuseren was een naam snel gevonden. Martin Luther King stond en staat nog steeds voor datgene wat bij scouting ook erg belangrijk is. Iedereen is gelijk en wordt beoordeeld op zijn daden. 
Als groep zijn we er trots op dat onze naam verwijst naar één van de belangrijkste voorvechters van de rechten van de mens, welke in artikel 1 van onze eigen grondwet is terug te vinden. . .